|
YANGIN MERDİVENLERİ
Yangın güvenliği açısından, bir kamu binasındaki kaçış yolunun son çıkışları yangın çıkışları olarak bilinir. Tesis normal şartlar altında trafik akış yolunda bulunabilir veya bulunmayabilir. Nihai çıkış kapıları, mümkün olduğunca hemen hemen her yerde, "kaçış yönünde", yani binanın dışındaki bir güvenlik alanına doğru dışarıya açılmalıdır. Sürme veya döner kapılar özellikle yangın çıkışları amaçlı çıkışlar için kullanılmamalıdır. Acil durum yolları ve “yangın merdivenleri” iyi aydınlatılmış olmalı ve uygun işaretler, örneğin 'Yangın Çıkışı - Temiz tutun' bulundurulmalıdır. Aydınlatma gerektiren yerlerde, aydınlatılmış işaretlerin kullanılması ve yeterli yoğunluğa sahip acil aydınlatma sağlanmalıdır. Acil kaçış aydınlatmasının temel amacı, kaçış yollarını aydınlatmaktır ancak aynı zamanda diğer güvenlik ekipmanlarını da sağlıklı bir uyarı zinciri için aydınlatılmalıdır.
Binanız için yukarıdaki soruyu değerlendirirken göz önüne alınması gereken iki temel rehberlik kaynağı vardır: İnşaat Yönetmelikleri ve Devlet Standartları.
1)Yapı Yönetmelikleri: Azami kişi sayısı yaklaşımı
Kaçış yollarının ve çıkışlarının genişliği, onları kullanmak isteyen kişilerin sayısına bağlıdır. Aşağıdaki tabloda verilen boyutlardan daha az olmamalıdır:
MAX. KİŞİ SAYISI MIN. GENİŞLİK
60 750
110 850
220 1050
2) Her bina için “yangın merdivenleri” sağlanacaktır,
Yer seviyesinin üç katını aşan yerleşim yeri;
Yer seviyesinin iki katını aşan konut harcamaları.
3) “Yangın Merdivenleri” binanın dış cephesinde inşa edilecek ve doğrudan zemine bağlanacaktır.
4) Yangın merdiveni düz bir uçuş yapacaktır.
5) Yangın merdiven girişinin ayrılması ve iç merdivenlerden uzak olması.
6) Sarmal merdiven kullanımı, düşük yolcu yükü ve balkonlar ve teraslar gibi platformlara kolaylıkla çıkılabilmesi için bağlanmadıkça yüksekliği 9 metreye kadar olan binalarla sınırlandırılacaktır.
7) Spiral bir merdiven, çapı 1.50 metreden az olmamalı ve yeterli boşluk bırakacak şekilde tasarlanmalıdır.