YANGIN MERDİVENİNİZİ SAĞLAM YAPTIRIN
Binalar “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” bünyesinde genel olarak on sınıfa ayrılmıştır. Ayrıca her yapıya ait örnekler tek tek sayılarak taşıması gereken tedbirler de belirtilmiştir. Bu kadar ayrıntılı bir düzenleme sonucunda da üreticilere ve bina yüklenicilerine düşen sorumluluklar kabul edilmiştir.
Yönetmelikte konutların kurumsal binaların büro binalarının konaklama amaçlı binaların ticaret amaçlı binaların toplanma amaçlı binaların depolama amaçlı tesislerin yüksek tehlikeli yerlerin endüstriyel yapıların ve karışık kullanım amaçlı binaların nitelikleri anlatılmıştır. Bu niteliklere uygun yangın ve afet tedbirleri sıralanarak aslında herkesin kafasına göre iş yapması engellenmiştir. Dolayısıyla yangın merdiveni artık üreticilerin istedikleri gibi tasarlayabilecekleri binaların niteliklerinin dikkate alınmadan yapıldığı eklentiler olmaktan çıkmaktadır. Uzun yıllar yangınlarla ve diğer afetlerle mücadele politikası gereği bu konuda ciddi tedbirler alınsa da büyük zararlar oluşması engellenememiştir.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik de yaptırımları arttırmak ve bu önlemleri yasal koruma altına almak için kabul edilmiştir. Bu yönetmeliğe göre yangın merdivenleri temelde dairesel veya z tipi olmak üzere iki şekilde üretilir. Yangın merdiveninin zorunlu tutulduğunu belirli istisna binalar dışında tüm yapılarda olması gerektiğini de yine yönetmelikten öğreniyoruz. Ayrıca sadece yangın için değil deprem su baskını terör saldırıları gibi durumlarda da kullanılmaktadır. Ülkemizin büyük çoğunluğunun deprem bölgesi olduğunu düşündüğümüzde yangın merdivenlerine ne kadar ihtiyacımız olduğunu da rahatlıkla anlayabiliriz. Binalardan tahliyeyi kolaylaştıran daha yangın büyümeden hemen boşaltmayı hedefleyen bu eklentilerle yangını az zararla atlatmak amaçlanmaktadır. Tehlike olasılığı ne kadar yükselirse alınacak tedbirler de o kadar arttırılmaktadır.
Yangın merdivenleri yasada belirtilen özelliklere harfiyen uygun yapılmalıdır. Firmalara bu konuda çok önemli görevler düşmektedir. Bina yetkililerinin de bu konuda sorumlulukları bulunmaktadır. Özellikle sonradan eklenen merdivenlerin yangın yönetmeliğine aykırı olması halinde doğacak zararlardan bu kişiler sorumlu tutulabilecektir. Yangın haline dair öngörülen bu çıkışlar afet halinde yaşanacak can kayıplarının önlenebilmesi için binanın kendi merdivenleri yangın koridoru hariç bir de yangın merdiveni çıkışları olmalıdır. Üstelik bu çıkışlara ulaşmada veya tasfiyeye engel oluşturacak kapıları ve merdiven geçişlerini engelleyecek hiçbir durum olmamalıdır.
Yangın en modern yöntemlerle yapılmış binalarda dahi görülebilmektedir. Çünkü evlerimizde enerji olarak kullandığımız aslında çok tehlikeli olan maddelerle birlikte yaşamaktayız. Günümüzde de yangınların çoğu elektrik kaçağı tüm veya doğalgaz patlaması sobadan kıvılcım saçılması gibi nedenlerden çıkmaktadır. Bu kadar riskli hem canımızı hem malımızı tehdit eden bir hadiseyle baş etmek için gerekli tüm tedbirleri kendimiz ve sevdiklerimiz için almak zorundayız.
Bazı spesifik durumlarda yapıya bir adet yangın kaçışının dahi yeterli olmayacağı bakanlık tarafından hazırlanan yönetmelikte de öngörülmüştür. Zira açık hükümlerden birinde der ki çok kalabalık olan bir katında 500’den fazla insanın aynı anda bulunabildiği yapılarda yangın kaçış merdiveni sayısı da en az 3 olmak zorundadır. Tiyatro sinema konser salonu stadyum gibi çok kalabalıkların toplandığı alanlarda yangın tedbirlerinin en üst düzeyde alınması gerekmektedir. Ayrıca bina yüksekliği 21.50 metreden fazla ise bu durumda bina dışında açık bir merdiven inşa edilmesine de izin verilmeyecektir merdivenler muhakkak korumalı olarak inşa edilmelidir. Tüm bu hükümler devlet güvencesi altında uygulanmaktadır. Merdiven üreticili yapan firmaların da kurulum ve tamir aşamalarında muhakkak en üst düzey tedbirleri almalıdırlar.
Yangın merdiveni yaptırma zorunluluğu yalnızca bodrum katı dahil dört katı geçmeyen bir apartmanda ya da tek sıra yahut ikiz ev niteliği taşıyan bir konutta bulunmamaktadır. Bu tür yapılarda sadece yapının normal merdivenlerinden kaçış sağlanmasının yeterli olduğu ayrıca bir kaçış merdiveni eki yapılmasına gerek olmadığı belirtilmektedir. Bu seçenek dışında yönetmelikte belirlenen bina türlerinden hepsinde en az bir kaçış merdiveni yapılmak zorundadır.
Yangın merdiveni fiyatları yapılacak işin yani üretilecek merdivenin kalitesine malzemenin dayanıklılığına üretimin yönetmelik kriterlerine uygun olup olmamasına göre değişmektedir. Bu nedenle güvenilir yapı ruhsatınızı tehlikeye sokup size maddi zararlar vermeyecek para uğruna can güvenliğini tehlikeye atmayacak firmalarla tanışmalısınız. İstanbul yangın merdiveni üretiminde güvenle çalışabileceğiniz size hiçbir zaman hatalı ve işlevsiz ürünler sunmayan firmalardan bol miktarda bulabileceğiniz şehirlerdendir. Bu nedenle birlikte çalışacağınız firmadan fiyatın yanında referans istemeyi unutmayın.